draadalgen bestrijden
wat zijn draadalgen? draadalgen voorkomen draadalgen bestrijden biologische bestrijding

 

 

Draadalg: wat is het eigenlijk?


Draadalg komt in veel vijvers voor, maar wat zijn draadalgen eigenlijk? Voor succesvol draadalgen bestrijden is het belangrijk eerst te begrijpen wat draadalg is. In feite kun je zeggen dat draadalg één van de meest eenvoudige plantvormen is, die in de vijver kunnen groeien. Draadalgen maken gebruik van fotosynthese (het omzetten van zonlicht in koolhydraten, waarbij zuurstof vrijkomt) maar hebben verder geen kenmerken van echte planten. Draadalgen hebben geen stengels, bladeren of wortels. Ze worden ook wel draadwieren genoemd.

Toch staan draadalgen van alle algensoorten het dichtste bij de gewone planten. Dit komt omdat het een meercellig organisme is, in tegenstelling tot algensoorten die eencellig zijn (bijvoorbeeld zweefalg). Draadalgen groeien in de bekende draadvormige vorm, waarbij ze hele kluwens kunnen vormen in de vijver. Hierbij verstikken ze de waterplanten. Vooral zuurstofplanten kunnen in hun groei belemmerd worden door draadalg.

draadalgen bestrijden

 

Draadalgen in de vijver. In de meeste vijver is draadalg verwijderen en draadalgen bestrijden regelmatig nodig.

Door de vijver op een goede manier in te richten, kan de overlast door draadalg beperkt blijven en is draadalg verwijderen minder vaak nodig.

 

Draadalgen: voortplanting en groei


Draadalgen in de vijver vermenigvuldigen zich altijd ongeslachtelijk. Dit houdt in, dat uit een enkele algcel een volledig nieuwe draadalg kan groeien. Dit is ook de oorzaak dat draadalgen in een heel snel tempo kunnen groeien: er hoeft geen bloeicyclus doorlopen te worden zoals bij planten die zich geslachtelijk voortplanten. Draadalgen kunnen voortdurend voortplanten.

Wanneer draadalgen bestrijden in een vijver alleen bestaat uit handmatig draadalg verwijderen, vormt dit ook meteen de reden dat het effect hiervan meestal gering is. Er blijven in het water namelijk altijd losse cellen dan de draadalgen achter, die in korte tijd weer uitgroeien tot een nieuw pakket draadalgen. Deze losse cellen worden ook wel algsporen genoemd.

Draadalgen in de vijver: waarom ongewenst?


Draadalgen in de vijver zijn eigenlijk nooit prettig. De algen zijn zeker niet mooi om te zien, zeker niet als ze drijvende plakkaten gaan vormen. Daarnaast hindert draadalg andere planten in hun groei. Dit gaat langs twee kanten. Als eerste verbruiken de draadalgen de in het water aanwezige kooldioxide (CO2), waardoor er minder overblijft voor de groei van zuurstofplanten in de vijver. Daarnaast overwoekeren groeiende draadalgen de andere planten in de vijver. Hierdoor krijgen deze planten minder zonlicht en kunnen ze minder effectief kooldioxide uit het water absorberen. Dit leidt tot een teruglopende plantengroei in de vijver, veroorzaakt door draadalg.

Het enige positieve aan draadalgen in de vijver is dat ze zuurstof produceren. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij het draadalgen bestrijden: wanneer ineens alle draadalg verwijderd wordt en er staan onvoldoende zuurstofplanten in de vijver, dan kan er in de vijver zuurstofgebrek optreden. Vissen kunnen hierdoor sterven. Het is daarom aan te raden om, wanneer draadalg verwijderd wordt, de vijver te voorzien van extra beluchting (zuurstofpompje). Dit geldt zeker voor draadalgen bestrijden tijdens warm weer.